mandag 12. juli 2010

Start her - Byen Hua Hin, Thailand

Hua Hin ligger ved kysten i Thailandbukta omtrent 200 km sør for Bangkok, og har et folketall på omring 50 000. Gjennomsnittstemperaturen for årets måneder varierer mellom 25 og 29 grader. Byen er et av de mest kjente og besøktet turiststedene i Thailand. Mer info om Hua Hin fra den engelske Wikipedia.




Reise til Hua Hin

Hvis du ikke reiser på charterferie til Hua Hin, er den enkleste reisemåten å ta fly til Bangkok, og deretter taxi fra Bangkok til Hua Hin. Det anbefales å bestille drosje gjennom stedet i Hua Hin hvor man skal bo. Du får da vanligvis en minibuss (se bildet) til deg og ditt reisefølge, og drosjesjåføren står ved utgangen til Bangkok flyplass med et skilt med navnet ditt på, og det er bare å kjøre avgårde.
Sjåføren vet også hvor du skal i Hua Hin, slik at du er sikker på å komme rett frem. For sikkerhets skyld bør du ha med deg nøyaktig adresse til stedet hvor du skal bo, slik at du om nødvendig kan vise adressen til drosjesjåføren. Det er rundt 3 timers kjøring fra flyplassen i Bangkok til Hua Hin. Når dere er kommet ut av Bangkok, går det greit å be sjåføren stoppe et sted hvor du og reisefølget ditt kan kjøpe noe å drikke og/eller spise, og strekke litt på bena.
Thailandske bath har du selvfølgelig tatt ut i minibanken på Gardermoen eller ordnet på annen måte før du kom til Thailand, slik at du ikke trenger å lete etter minibank den første dagen.  


Forarbeid før du drar hjemmefra

Informasjon fra norske myndighet om Thailand

Det norske utenriksdepartementet gir reiseråd om steder hvor nordmenn ikke bør reise. I flere år har UD advart mot å reise i de fire sørligste provinsene i Thailand, som ligger mot grensen til Malyasia. Flere hundre kilometer sør for Hua Hin.

Det norske helsevesen anbefaler at man tar forskjellige vaksiner før man drar til Thailand. Dengue-feber øker i omfang i byene, og i noen områder i Thailand forekommer malaria. Vaksinebehov kan være avhengig av hvilken type reise man skal gjennomføre og hvor i landet man skal oppholde seg. Se Folkehelsas anbefalinger om vaksiner. Du bør derfor kontakte vaksinasjonskontoret i kommunen før du drar av sted.

UD gir også en del nyttig informasjon på sin landside om Thailand.

Informasjon om aktiviter og turer i Hua Hin
Det anbefales også å søke på Internett etter informasjon om Hua Hin før du drar avgårde til byen, slik at man har en viss formening om hva som man ønsker å gjøre når man kommer dit. Aktiviteter og turer er ikke billig i Thailand, og det er mye å velge mellom. Et godt sted å starte informasjonssøkingen er på websiden til turistkontoret i Hua Hin og Wikitravel Hua Hin.

Et reisebyrå i Thailand. Bildet er tatt på Kamala, Phuket.
Ta gjerne med noen utskrifter av aktuelle aktiviteter i kofferten, slik at du bl.a. har noen adresser til disse aktivtetene å vise drosjesjåførene. Drosjesjåførene kjenner navnene på hotellene og leilighetsanleggene i Hua Hin, men skal du andre steder er det en utfordring å få de til å forstå adressen hvor du vil bli kjørt.

Da jeg siste gang dro til Hua Hin, hadde jeg i forkant av turen bl.a. planlagt å ta en tur til et fiskevann med utsatt kjempefisk. Jeg tok derfor utskrift av adresseinformasjonen på Internett, slik at jeg hadde et kart og en adresse skrevet på siam å vise sjåføren (klikk her).


Bilder fra sentrum av Hua Hin

På dagtid er det stille og fredelig i sentrum av byen. Da er turistene på stranden eller andre steder, og byen hviler ut.




I puben i bakgrunnen til høyre ble VM-kampene vist på storskjerm.



Strandgaten i sentrum har flere restauranter som er bygd på påler ut over stranden. Da det er relativ stor forskjell på flo og fjære, ser det litt voldsomt ut ved fjære sjø. På disse restaurantene er det fin utsikt utover havet.
Til høyre for midten av bildet er holdeplassen for Hua Hin sine sykkeldrosjer, og vi ser i hvert fall en sykkeldrosje på bildet.



















Dette var den eneste tiggeren jeg så i Hua Hin. Hun hadde fast tiggerplass, og syntes det var greit at jeg tok bildet, for jeg pleide å gi henne noen kroner av og til.





Når mørket faller på, våkner Hua Hin til liv. Da er sentrum fullt av turister, kjøretøy, skreddere, klesselgere, innkastere, massører og prostituerte som roper Guten tag fra horebarene hvor de sitter lettkledde og venter på arbeid. Det blir en jungel av støy ut av det hele. Alle er hyggelige, men alle vil gjerne ha litt av pengene dine.

Du føler deg helt trygg på gaten på kveldstid i Thailand. Den eneste politimannen jeg så i Hua Hin utenom trafikkpoliti, var en politimann som av og til satt på dagtid på en kafe ved stranden og så på turistene. Det mest "kriminelle" jeg har opplevd i Hua Hin var at en kar som kjørte motorsykkeldrosje, prøvde å ta overpris for en tur, fordi jeg hadde glemt å avtale pris på forhånd.

Her er et bilde fra en markedsgate i sentrum på kveldstid. Der får du kjøpe billige klær, både thailandske og kopier av vestlige merkeklær. Falske merkeklokker selges også, og det er godt mulig å få en klokke som virker til kr 50,-


Thaiene fulgte med på fotball VM, og her ser vi en kafe til venstre som har en TV i midten av bildet. På gaten utenfor sitter "gratistittere" på sine to-hjulinger.

På markeder i byen er det mye forskjellig å få kjøpt. Her selges både hundehvalper og skilpadder.


Love is the air? Tja, i hvert fall er ikke ordet kjærlighet det jeg først tenker på når jeg ser en mann i 50-80 årene komme leiende på en thailandsk tenåringsjente. Det var en del slike par å se i Hua Hin som ellers i Thailand. Dette bildet er tatt på Karon, Phuket.

Jernbanestasjonen i Hua Hin

Hua Hin har en av de fineste jernbanestasjonene i Thailand,



med et lite jernbanemuseum.