tirsdag 13. juli 2010

Tur til "Broen over Kwai"

Fra Hua Hin går det dagsturer med minibuss til Kanchanaburi. Navnet Kanchanaburi er nok relativt ukjent for de fleste nordmenn, men elva Kwai, kjent fra filmen Broen over Kwai, renner forbi denne byen. Allierte krigsfanger ble i 1942-1943 brukt til å bygge en jernbane mellom Thailand og Myanmar (Burma), og ved Kanchanaburi ble den berømte jernbanebroen bygd over elva Kwai. Broen over Kwai er nok internasjonalt det mest kjente bygningsverk i Thailand.

Under byggingen av jernbanen mistet over 100.000 asiatiske og mellom 12.000 og 20.000 (tallene varierer) allierte krigsfanger livet. Krigsfangene ble mer eller mindre pint ihjel under den brennende sol av japanske soldater.

Besøket på krigsmuseumet i Kanchanaburi gjorde sterkt inntrykk. Der var bl.a. malerier og tegninger lagd av krigsfanger som viste torturen og pinslene de ble utsatt for av japanerne.

Det er tre kirkegårder med allierte krigsfanger i området rundt Kanchanaburi. De er meget pene og velholdte, og thailandske myndigheter får penger fra Storbritannia og Australia for å ta vare på kirkegårdene. Bildet er fra en av kirkegårdene på vegen mellom Hua Hin og Kanchanaburi.

Det var meget gripende å lese teksten på noen av gravsteinene, og tenke på alle de døde unge menn i begynnelsen av 20-årene. Livet var knapt begynt før det tok slutt. Under et et bilde av en tilfeldig gravstein på kirkegården.


Broen over Kwai ble bombet av de allierte i 1945, men ble senere bygd opp på nytt noen hundre meter unna. På bildet ser vi broen som den dag i dag er i bruk.

Til venstre på bildet ser vi hvordan jernbanen går langs elva. På den høyre siden av elva ses forskjellige kafer og overnattingssteder.

Her er flere kafeer.
Da vi tok tog over broen, satt vi i nærheten av en kjekk thailandsk gutt.

På tilbaketuren til Hua Hin besøkte vi noen tigre som hvilte middagskvil.