lørdag 10. juli 2010

Havsvømming og maneter

Det er fint å svømme langs stranden i Hua Hin. Vanligvis er det omtrent vindstille om morgenen, og havet er rolig, omtrent uten bølger, og ideelt for svømming. Vinden bruker å øke gradvis på utover dagen, og da blir bølgene større. De fineste svømmeforholdene forholdene er derfor om morgenen og formiddagen. Det er også minst vannscootertrafikk utenfor stranden tidlig på dagen.

Som i Norge og for eksempel i Middelhavet er det brennmaneter i havet i Thailand. Svømmer du i havet er det noen generelle råd og ting du bør kjenne til i forhold til maneter:

Svøm ikke i mørket.

Det er å få kjøpt på apotek i Norge sololje tilsatt kjemiske stoffer som gjør at hvis du kommer i kontakt med tentaklene til en manet, vil de kjemiske stoffene redusere mengden gift som tentaklene sprøyter inn i huden din. Du blir altså mindre brent, kanskje ikke brent i det hele tatt, når du bruker den nevnte typen sololje.

Blir du brent av en manet, er det avhengig av manetsorten hva som bør brukes som førstehjelp på sårene. Se Lommelegen.no. Det er også salver å få kjøpt på apotek. For å unngå arr etter brennemerkene kan det være nødvendig i en periode å daglig smøre brennemerkene med salve. Spør på apoteket om hvor lenge brennemerkene skal smøres.

Maneter trekker mer mot land i regntidsperioden enn ellers.  I Hua Hin regnes regntidsperioden fra april til oktober.